Degustacja win De Martino 22/10/2018

23 października 2018

„Rodzinna firma założona w 1934 przez włoskiego emigranta, Pietro De Martino Pascualone, dziś zarządzana przez trzecie i czwarte pokolenie De Martino. Ich motto: ODKRYJ CHILE NA NOWO (Reinventing Chile), realizują z podziwu godną pasją.
Od kilkunastu lat tworzą wina z konkretnych terroir, wyszukując maleńkie winnice ze starymi nasadzeniami w różnych apelacjach całego kraju! Pomysł tyleż ciekawy, co i szalony, biorąc pod uwagę niemałe odległości od górzystych Elqui i Choapa na północy po Maule i Maipo. Wykorzystują obecnie kilkadziesiąt siedlisk, w sumie ponad 300 hektarów uprawianych ekologicznie. Historyczne winnice De Martino leżą w starym korycie rzeki Maipo, skąd pochodzi doskonałe carmenere. Było to z resztą pierwsze chilijskie wino z tej odmiany eksportowane już w roku 1996. Kolejny rekord dotyczy obniżenia emisji dwutlenku węgla – pierwsza chilijska winiarnia węglowo neutralna! Zrównoważona uprawa winorośli w tak wielu siedliskach bazuje na różnych ciekawych odmianach: od obowiązkowego carmenere, syrah, i cabernet, także carignan, malbec, a nawet muscat czy cinsault. Oprócz win ekologicznych pojawiły się nawet eksperymentalne wina naturalne z tradycyjnych dla prowincji Itata amfor terakotowych! Dzięki takim dokonaniom De Martino ogłoszono winiarnią roku 2011 w Chile.”

Degustację poprowadził przedstawiciel firmy Guy Hooper (Market Development Manager).

Menu degustacyjne przygotował Szef kuchni – Marcin Słaby.

 

Wspaniały śródziemnomorski klimat!