Festiwal Oliwy dobiegł końca!

15 października 2014

Przez trzy tygodnie mieliśmy okazję serwować Państwu dania oraz oliwy prosto z krajów śródziemnomorskich.

tydzień włoski

Pierwszy tydzień przebiegał pod dyktando kuchni włoskiej, na stole mogliśmy zobaczyć między innymi soczysty stek z tuńczyka z koprem włoskim czy pizzę na chrupiącym cieście. Smak pieczywa podkreślały oliwy z Apulii i Sycylii. Koniec „Włoskiego Tygodnia” uwieńczyliśmy „Wielką Włoską Ucztą” gdzie podawaliśmy nasz domowy makaron z kultowym serem Grana Padano.

W kolejnym tygodniu na celowniku była Hiszpania. W restauracji królowały wtedy: Ośmiornica po galicyjsku ciekawie brzmiąca w języku hiszpańskim „Pulpo a la gallega” i wszystkim znana wegeteriańska Paella. Oliwy, którymi mogliśmy Państwa ugościć pochodziły z Andaluzji i Murcji.

Wisienką na torcie naszego Festiwalu był Tydzień Grecki. Musaka, Comber jagnięcy, Sałatka z cypryjskim serem halloumi to niektóre z nietuzinkowych dań Greckiego Menu jakie Państwu serwowaliśmy z uśmiechem na twarzy. Grecy słynący z wielkiej uprzejmości wpłynęli na nas niesamowicie pozytywnie, stąd aby zachęcić Państwa do próbowania śródziemnomorskich owoców morza zorganizowaliśmy „Mule w Olivie”. W środowy wieczór wszyscy mogliśmy oglądać jak przyrządzamy w naszej restauracji Mule oraz serwowaliśmy je jako poczęstunek. Do pieczywa podawaliśmy oliwy z Peloponezu i Krety.

Bardzo Państwu dziękujemy za ostatnie trzy tygodnie spędzone z restauracją Oliva. Był to niesamowity czas który mógł nam wszystkim przybliżyć śródziemnomorską kuchnię i obyczaje. Na pewno spotkamy się jeszcze przy podobnych wydarzeniach przez nas. DZIĘKUJEMY !!!

Wspaniały śródziemnomorski klimat!