Nasza akcja #LEJESIE ma na celu propagowanie informacji na temat prozdrowotnych walorów oliwy extra virgin. Oliwa z oliwek nie tylko dodaje wyjątkowego smaku potrawom, ale także stanowi fundament zdrowej diety. Dieta oparta na oliwie, znana także jako dieta śródziemnomorska, jest wzorcem żywieniowym czerpiącym inspirację z tradycyjnych zwyczajów żywieniowych krajów południowego rejonu Morza Śródziemnego. My możemy zatem stosować dietę śródziemnopolską łącząc co najlepsze w diecie śródziemnomorskiej i u nas – mówi ekspertka naszej akcji #LEJESIE Katarzyna Błażejewska-Stuhr.
Nasza akcja #LEJESIE ma na celu propagowanie informacji na temat prozdrowotnych walorów oliwy extra virgin.
Oliwa z oliwek nie tylko dodaje wyjątkowego smaku potrawom, ale także stanowi fundament zdrowej diety. Dieta oparta na oliwie, znana także jako dieta śródziemnomorska, jest wzorcem żywieniowym czerpiącym inspirację z tradycyjnych zwyczajów żywieniowych krajów południowego rejonu Morza Śródziemnego. My możemy zatem stosować dietę śródziemnopolską łącząc co najlepsze w diecie śródziemnomorskiej i u nas – mówi ekspertka naszej akcji #LEJESIE Katarzyna Błażejewska-Stuhr.
Dieta ta cieszy się ogromnym uznaniem wśród ekspertów ds. żywienia ze względu na jej korzystny wpływ na zdrowie serca i ogólną kondycję organizmu.
W najnowszym poście z naszej kampanii #LEJESIE zawarte są informacje o stworzeniu idealnie dopasowanej formy żywienia opartej właśnie na oliwie.
Dietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr opowiada w nim o produktach, które należy włączyć do diety opartej na oliwie takich jak; warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, białka roślinne, ryby, orzechy i nasiona. Według naszej ekspertki kluczowe jest również aby oliwa z oliwek była jednym z głównych źródeł tłuszczu w tej diecie. Można jej używać do gotowania, przygotowywania sałatek i marynat, więc włączenie jej w codzienne nawyki kulinarne jest wyjątkowo łatwe.