Oliwa z oliwek ma liczne właściwości zdrowotne i mnóstwo zastosowań, nie tylko w kuchni. Ta królowa kuchni śródziemnomorskiej stanowi nie tylko prozdrowotne uzupełnienie diety. Oliwa z oliwek to prawdziwy skarb, którego włączenie do codzienności może przynieść same benefity. Warto stosować ją również jako produkt do pielęgnacji twarzy, skóry i włosów a poczujemy i zobaczymy jej cudowne działanie.
Niezastąpiona w kuchni: na surowo, do gotowania i smażenia
Dzięki swojej wysokiej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych jest bardziej stabilna w wysokich temperaturach niż niektóre inne oleje. Dlatego warto zawsze mieć ją w domu i korzystać z niej komponując dietę śródziemnopolską. Oliwa stanowi idealny składnik do przygotowywania dressingów do sałatek. Jej smak nadaje potrawom wyjątkowy aromat i warto z niego korzystać. Oliwę można dodawać do ciast i pieczywa, aby nadać im wilgotność i lepszą strukturę. Zachęcam Was także do stosowania oliwy, jako przyprawy – można infuzować oliwę z oliwek różnymi ziołami, przyprawami czy czosnkiem lub cytryną lub pomarańczą, aby stworzyć aromatyczne oleje do przyprawiania potraw.
Oliwa z oliwek extra virgin, czyli tłoczona na zimno gwarantuje nie tylko niepowtarzalny smak – to także źródło dobrodziejstw dla całego organizmu:
Oliwa dla urody
Te same cenne właściwości i składniki, za które dietetycy kochają oliwę, wykorzystywane są np. w kosmetyce. Oliwa stosowana w pielęgnacji skóry, jako naturalny balsam nawilżający, łagodzi podrażnienia, przynosi ulgę dla suchej skóry oraz poprawia jej elastyczność. Może być stosowana jako maska do włosów, pomagając nawilżyć suche i zniszczone pasma, nadając im połysk i redukując łamliwość.