Nowy morski smakołyk w naszym menu!

3 kwietnia 2014

Oliva_XmasPostcard



OŚMIORNICZKA PO GALICYJSKU!


Nasi naczelni kuchenni dyktatorzy Łukasz i Michał od dawna szukali odpowiedniej kompozycji na danie z ośmiorniczką. „Przejedli” jej sporo w różnych zestawieniach, aż dopracowali z kunsztem „ośmiorniczkę po galicyjsku” – tradycyjne danie Północnej Hiszpanii, lekko zmodyfikowane by dodać jej lekkości i wydobyć smaki naszej oliwy z Apulii.
Mamy więc już dla Was nową smakowitą przystawkę – zacna porcja ośmiorniczki, którą podajemy z salsą oliwną z pieczoną papryką i chilli, na jedwabistym i wyjątkowym puree ziemniaczanym, bo przygotowanym z żółtkiem świeżego jaja (od kurek polskich z wolnego wybiegu oczywiście). Nie chcemy popadać w samozachwyt, jednak wszystkim degustującym naszą nową morską księżniczkę bardzo smakowało… Zapraszamy do spróbowania! Doradzimy do tego lampkę wybornego winka, podamy pieczywo-poezję by wytrzeć resztki pysznej salsy z talerza… Przyjdźcie i sami zobaczcie!
Dla liczących kalorie i wartości zdrowotne dodatkowa informacja: mięsko ośmiornicy jest lekkostrawne, dostarcza dobrze przyswajalnego wartościowego białka i mnóstwa witamin, a do tego jak każdy mięczak nie zawiera cholesterolu :) My polecamy takie księżniczki-mięczaki!

Wspaniały śródziemnomorski klimat!