WARSZTATY KULINARNE 24/05/2014

30 maja 2014

W ostatnią sobotę w Olivie chętnych do wspólnego gotowania było wielu. A to za sprawą warsztatów kulinarnych, których współorganizatorem z nami była firma Marek Kondrat Wina Wybrane, czyli smakosze i dostawcy wyjątkowo ciekawych i zawsze sprawdzonych win z całego świata. Inspiracją i główną modelką sobotniego spotkania były szparagi, które nasz nadworny kreator – Łukasz Żuchowski, szef kuchni Olivy – przygotował na oczach gości i specjalnie dla gości w trzech odsłonach: w naszej oliwie cytrynowej, z solą morską i pikantnym sosem rouille (są wtedy cudownie jędrne i chrupkie), z flambirowaną wątróbką drobiową, truskawkami i oliwą pomarańczową (wraz z truskawkami nadają wątróbce świeżego i wyrazistego smaku) oraz w tagliatelle z krewetkami i oliwie chili (dla ceniących dobrą pastę i owoce morza z pikantną nutą). Do szparagowych wariacji sommelierzy dobrali odpowiednie wina, które zdecydowanie podkreśliły smak potraw, lub – zdaniem gości – wydobyły nowe, bardzo miłe dla podniebienia, nuty smakowe.
Bardzo dziękujemy firmie Marek Kondrat Wina Wybrane za współorganizację sobotniego spotkania, a naszym gościom – za aktywny udział i każdy uśmiech zadowolenia. Było nam bardzo miło Państwa gościć. Kochamy dobrą kuchnię, wyjątkowo cenimy dobrą oliwę, a przecież to wino jest jej najlepszym przyjacielem… Cieszymy się już na kolejne spotkanie z Państwem – tym razem poświęcone truskawce. Do zobaczenia!

szparagi

terminy kolejnych warsztatów:

* 29/06
* 13/07
* 27/07

Wspaniały śródziemnomorski klimat!