Zapraszamy: Pon 12:00-21:00, Wt - Czw 12:00-22:00, Pt-Sob 12:00-23:00, Ndz 12:00-21:00

WE LOVE KURKI :) czyli KURKOWE INSPIRACJE BY OLIVA

2 lipca 2014

Kurki to prawdopodobnie najbardziej cenione grzyby światowej gastronomii,  a szef kuchni Olivy kocha je miłością wiernopoddańczą J  I z wzajemnością! Czy wiecie, że kurka to bardzo niezależny i uparty grzyb, występujący jedynie w stanie dzikim, w symbiozie z drzewami, nie dający się hodować na skalę przemysłową? Szanujemy kurkową niezależność  i kochamy ich morelowo-korzenny aromat, delikatny smak oraz idealną twardość i chrupkość.

Kurkowe menu w Olivie to w większości śródziemnomorskie inspiracje, w które szef kuchni Łukasz Żuchowski harmonijnie wprowadził polskie złocisto-rude kurki, dzięki czemu dania nabrały nowego smaku, a same kurki zaistniały w  różnorodnych odsłonach.  Z przystawek polecamy szczególnie  kurki duszone w kremowym włoskim mascarpone, z wyczuwalnym posmakiem szalotki, pieprzu i białego wina, oraz delikatną nutą świeżego koperku.

Z kurkowych dań głównych z dumą proponujemy domowe tagliatelle z kurkami i pomidorkami cherry w lekkim sosie winnym lub sandacza smażonego w oliwie cytrynowej, z risotto z kaszy jaglanej z kurkami i młodą cukinią, z wytrawnym sosem koperkowym. Smakoszy dobrej polskiej wołowiny zapraszamy natomiast na sałatę z polędwicą wołową marynowaną w oliwie kawowej i młotkowanym pieprzu, ze smażonymi kurkami i polską pikantną rukolą, z dodatkiem sera grana padano i prażonych pestek słonecznika.

Menu kurkowe w Olivie dostępne jest od tego tygodnia. Zapraszamy wszystkich smakoszy dobrej kuchni!

tagliatelle z kurkamisandacz z kurkami

Wspaniały śródziemnomorski klimat!