Oliwa z oliwek extra virgin, nazywana również "pierwszym tłoczonym", to nie tylko wyjątkowy składnik kuchni śródziemnomorskiej, ale także klejnot kulturowego dziedzictwa tej krainy. Jej historia sięga tysięcy lat wstecz i stanowi nieodłączny element zarówno diety, jak i kultury obszarów śródziemnomorskich.
Oliwa z oliwek ma liczne właściwości zdrowotne i mnóstwo zastosowań, nie tylko w kuchni. Ta królowa kuchni śródziemnomorskiej stanowi nie tylko prozdrowotne uzupełnienie diety.
Nasza akcja #LEJESIE ma na celu propagowanie informacji na temat prozdrowotnych walorów oliwy extra virgin. Oliwa z oliwek nie tylko dodaje wyjątkowego smaku potrawom, ale także stanowi fundament zdrowej diety. Dieta oparta na oliwie, znana także jako dieta śródziemnomorska, jest wzorcem żywieniowym czerpiącym inspirację z tradycyjnych zwyczajów żywieniowych krajów południowego rejonu Morza Śródziemnego. My możemy zatem stosować dietę śródziemnopolską łącząc co najlepsze w diecie śródziemnomorskiej i u nas – mówi ekspertka naszej akcji #LEJESIE Katarzyna Błażejewska-Stuhr.
Nie bez powodu oliwa z oliwek nazywana jest złotym nektarem bogów, czy eliksirem długowieczności. Oprócz mitycznych przypowieści z różnych er historycznych, działanie prozdrowotne oliwy jest jednak po prostu faktem, który nie jest wiedzą powszechną. Restauracja Oliva, która szczyci się jedynym w Polsce autorskim Olive Barem oraz kuchnią bazującą na najlepszej jakości oliwie z krajów z nich słynących, wystartowała właśnie z kampanią edukacyjną o zaletach stosowania tego wartościowego tłuszczu na co dzień.